Mission Statement

“Èèn overkoepelend platform en opleidingsinstituut op het gebied van Natural Horsemanship, Equine Behavior en Equine Trauma voor liefhebbers, specialisten en eigenaren. Dat is waar we binnen House of Horsemanship gezamenlijk naar streven!

In Nederland bestaat sinds 2002 de KNHS, die zich voornamelijk richt op het gebied van sport en management binnen de Hippische sector. Een logisch en belangrijk orgaan voor een land als Nederland, waarin we ca. 500.000 ruiters tellen, waarvan 50.000 een hippische sport beoefend ( onderzoek door KNHS, download pdf: https://www.knhs.nl/media/11389/nederland-paardenland_web-v2.pdf ).

Dat betekent dat er zo’n 450.000 ruiters overblijven die wellicht niet actief in de sport zijn, maar minstens net zoveel behoefte hebben aan informatie, begeleiding en opleiding als het gaat om paarden en gedrag. Zeker wanneer het fout gaat na een traumatische ervaring zoals een ongeluk – of iets ‘simpels’ als een verhuizing – en de gedragsproblemen zich opstapelen, blijven veel eigenaars met hun handen in het haar zitten.

Redenen hiervoor zijn doorgaans;

 • te weinig beschikbare informatie om zelf mee aan de slag te kunnen
 • te weinig/geen geschikte trainers of instructeurs die het gedrag van een paard in het juiste spectrum kunnen plaatsen
 • te weinig/geen geschikte locaties voor het paard om te kunnen decompressen (emotioneel bijkomen)
 • geen mogelijkheid tot het vergaren van informatie in de praktijk zoals op een stal of kenniscentrum
 • moeite hebben met het vinden van de juiste trainer of instructie

 

Dankzij de vrij eenzijdige blootstelling aan (gedomesticeerd) paardengedrag raakt belangrijke informatie over (instinctief) gedrag en de oorzaak hiervan steeds verder verloren. Paardenemoties worden vermenselijkt en we raken steeds meer blind voor wat nog wel natuurgetrouw gedrag is. ‘Dominante’, ‘valse’ en ‘gevaarlijke’ paarden zijn termen die daardoor -helaas- steeds bekender worden en met alle gevolgen van dien.

Behalve het delen van informatie is het waarborgen van veiligheid daarom ook van belang binnen House of Horsemanship; een fijne basis waar je je levenlang mee vooruit kunt, zowel tijdens het hobbymatig als professioneel werken met paarden. Veel gedragsproblemen en zelfs ongelukken kunnen we namelijk voorkomen als we beter leren observeren, werken aan onze timing en niet bang zijn om geduldig te zijn. 3 Belangrijke pilaren vanuit Natural Horsemanship, oftewel ‘Natuurgetrouw Samen Zijn en Werken Met Paarden’, die ons helpen om onze communicatie en daardoor onze relatie met een paard te verbeteren. Zou het niet veel prettiger zijn om -marginale- gedragsproblemen en afwijkingen tijdig te observeren, in plaats van ze steeds met terugwerkende kracht op te moeten lossen?

Dat is de Missie van House of Horsemanship: een overkoepelende, informatieve organisatie die het belang van Natuurgetrouw Horsemanship belicht en zo iedere liefhebber, eigenaar en specialist een ijzersterke basis meegeeft.

 

 

Onze Visie:

 

 

een fysiek centrum waar men terechtkan voor;

 • het volgen van lessen, trainingen, cursussen en opleidingen met zowel eigen als schoolpaarden
 • volgen van trainingen etc. op het gebied van NH, Body Work, Energetisch Werk, Gedrag en Trauma, Centered Riding, Western en Engels, Hoefverzorging, Etherische Olieën, Voeding, & meer
 • bezoeken van paddock paradise voor (school/trainings)paarden met een lokaal of andere optie om natuurgetrouw gedrag te kunnen observeren

 

De ideale locatie kan de volgende zaken bieden;

 • pluktuin (in/bij het PP) met optie om informatieve tour/lezing te geven
 • optie om getraumatiseerde of feral paarden op te vangen en trainen
 • Obstacle Course
 • bedrijfswoning en/of opties tot overnachten
 • binnenbak, buitenbak, round pens (eventueel met chute voor feral paarden), aparte weides en paddocks
 • lokalen o.i.d. om lezingen en theorie-lessen te verzorgen

 

Iets voor jou?

 

Ik ben Zoë van Mourik (Equine Trauma & Behavior Specialist) oprichtster van House of Horsemanship en ik werk op dit moment aan een erkende beroepsopleiding die in Nederland beschikbaar zal zijn. Samen met mijn man zal ik House of Horsemanship in Amerika op gaan zetten, waar uiteindelijk internationale stage’s gevolgd kunnen worden.
Doordat wij niet in Nederland blijven zijn wij zoek naar iemand die interesse heeft om het centrum van House of Horsemanship NL op te zetten en runnen! Wij kunnen een bedrijfsplan overhandigen om aan een gemeente of bank te kunnen laten zien, we zoeken nog een mooie en geschikte locatie en een enthousiaste liefhebber die deze uitdaging ziet zitten.

Ben jij een trainer, instructreur of specialist binnen een ander vakgebied en zou je deel willen uitmaken van House of Horsemanship? Je aanmelden kan binnenkort via deze website, wil je nu al meer informatie opvragen? Stuur dan een e-mail naar info@houseofhorsemanship.nl en dan nemen wij contact met je op.

‘Follow the Horse, not the Method”

– House of Horsemanship NLD

%d bloggers like this: